НАЧАЛО ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА НАС КОНТАКТИ
  LAST MINUTE ПРОМОЦИИ
  Екскурзии до Европа
  Екскурзии до Гърция
  Екскурзии до Италия
  Екскурзии до Турция
  Екскурзии до Скандинавия
  Екскурзии до Германия
  Екскурзии до Албания
  Екскурзии до Австрия
  Екскурзии до Русия|sofiatour
  Екскурзии до Швейцария
  Екскурзии до Холандия
  Екскурзии до Франция
  Екскурзии до Испания
  Екскурзии до Сърбия
  Екскурзии до Англия
  Екзотични пътувания
  Екскурзии до Бенелюкс
  Уикенди
  Обиколни екскурзии
  Круизи и яхти
 

Общи условия

СОФИЯ ТУР И ХОЛИДЕЙ ООД
АДРЕС ДОНДУКОВ 86Б, София 1504
МОЛ РАЛИЦА ТОНЕВА
ЕИК 204238192
ЗДДС: BG204238192

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ОТСТЪПКА 10%
1.Отстъпката е валидна за резервации, направени онлайн през сайта или на щанд (Интер Експо Център)с пълно плащане до 20.02.2017г.

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ГРУПОВО ПЪТУВАНЕ С ОБЩА ЦЕНА :
1. ДОКУМЕНТИ, УСЛОВИЯ, НАЧИН НА ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНЕ
1.1. Резервации по всички програми се приемат до изчерпване на свободните места.
1.2. Свободни места се запазват за до 24ч. Ако след този срок няма сключен договор между потребителя и туроператора местата се освобождават.
1.3. Направено плащане преди потвърждение на местата и изготвяне на договор не се счита за резервация и не гарантира участие в пътуването. В този случай туроператорът възстановява заплатената сума по предложен от потребителя начин.
1.4. За резервация се счита, сключен договор между туроператoра и потребителя с направено авансово плащане в размер на 50%.
1.5. Доплащане на пълната стойност по договора се прави не по-късно от 10 работни дни преди датата на отпътуване.
1.6. Туроператорът приема плащания по банков път, с кредитна/дебитна карта, в брой, чрез виртуален ПОС терминал(през сайта).
1.7. При неспазване на сроковете за плащане, туроператорът има право да анулира договора едностранно, без предварително предупреждение. При това положение заплатените суми от потребителя не се възстановяват.
1.8. За изготвяне и сключване на договор са необходими следните данни – 3 имена на латиница по документ за самоличност, ЕГН, номер на лична карта/паспорт, телефон за връзка,имейл. В случай на липсващи данни турператорът не носи отговорност за възможните произтичащи последствия .
1.9. Резервации се заплащат до 24ч след потвърждение от страна на туроператора.
1.10. Български граждани над 18г пътуват в чужбина с валиден паспорт или лична карта.
1.11. Деца под 18г., могат да пътуват самостоятелно или с придружител, само ако притежават валидна лична карта или паспорт, както и нотариално заверено пълномощно от отсъстващия родител/родители. Декларацията+акт за раждане в оригинал+ 2 копия от всеки документ се представя на граничните власти при напускане на България.
1.12. Лица от други националности, пътуват с валиден документ за самоличност , придружен от допълнителни разрешителни/визи в зависимост от индивидуалните изисквания на държавата.
1.13. В случай, че за пътуването има визов режим, потребителят е длъжен да си осигури виза, като туроператорът съдейства и посредничи за издаването.
1.14. Нови резервации се приемат по актуални цени към момента на сключване на договора. В случай на следващи промени на цените, стойността по договора е гарантирана и не се променя. Използва се принципа на „заварено положение”. Изключение от чл.1.14 е чл. 1,23
1.15. Обявените цени на програмите са актуални към момента на записване.
1.16. Потребителят може да използва едновременно до 2 отстъпки. В случай на възможност да бъдат използвани повече от 2 отстъпки, потребителят сам избира кои точно 2 отстъпки да бъдат приложени.
1.17. Отстъпка за ранни записвания до 30 дни преди отпътуване – съгласно описаното към програмата.
1.18. Децата до 15г по самолетни програми и до 12г по автобусни програми, ползват отстъпка за дете, само в случай, че са настанени в стая с 2 възрастни. При настаняване на 1 възрастен с 1 дете се изготвя индивидуална оферта по запитване.
1.19. Трети възрастен настанен в тройна стая, ползва отстъпка и не се гарантира, че третото легло в стаята е редовно. Възможно е то да бъде допълнително. Трето редовно легло се гарантира само ако е заплатена редовна цена за човек в двойна стая и след препотвърждение на тази възможност от страна на туроператора.
1.20. Туроператорът приема резервации за настаняване с опция за възможна комбинация. В случай че до 7 дни преди отпътуване, няма записан друг турист, подходящ по пол за комбинация, потребителят е длъжен да доплати за настаняване в единична стая и това обстоятелство не може да бъде основание за анулиране на резервация и възстановяване на заплатената сума. В случай на отказ от пътуването от страна на потребителя, туроператорът има право да удържи необходимата сума за покриване на фактически направените разходи, като се обоснове пред потребителя.
1.21. Отстъпки за групи се ползват при 7 и повече записани туристи и се договарят индивидуално.
1.22. Туроператорът издава подаръчни ваучери на определена от потребителя стойност или за определена от потребителя екскурзия с фиксирана дата. Датата може да бъде променяна до 10 дни след подаряване на ваучера. Ако получателят направи промени, отразяващи се на цената, разликата се заплаща веднага от получателя или подаряващия в зависимост от индивидуалната договорка.
1.23. Туроператорът си запазва правото на промяна на цените на пътуванията, след сключване на договор съгласно Закона за Туризма, в случаите, когато възникне някое от следните непредвидими обстоятелства: такса гориво, летищни и пристанищни такси, данъчни ставки, цени на горивата, инфлация над 1% отклонение спрямо момента на сключване на договора, промени в обменния валутен курс, повишаване на стойността на пътуването поради недостигнат минимален брой туристи, като за това уведоми своевременно клиента в писмена форма, спазвайки правата му съгласно чл. 35 ал.1 от ЗТ. Максималното допустимо увеличение на цените е 10%. Това увеличение не може да бъде причина за анулация на резервацията от страна на потребителя.
1.24. Записването е възможно по телефон, факс, електронна поща, в офисите на туроператора или чрез негови представители турагенти в страната. Резервацията се счита валидна само след сключване на Договора за организирано пътуване, внасяне на депозит и представяне на лични документи. Договорът може да бъде подписан или собственоръчно от потребителя на място – в офисите на туроператора, или чрез свой упълномощен представител, или с електронен подпис при записване по телефон и електронна поща.Ако потребителят не притежава такъв, може да потвърди след получаването на Договора по имейл и запознаването с условията по Договора, чрез обратен имейл до туроператора с маркер "Приемам общите условия и съдържанието на договора за организирано пътуване".

2. ВИЗИ / МЕДИЦИНСКИ ИЗИСКВАНИЯ / ЗАСТРАХОВКИ
2.1. Изискванията за издаване на визи следва да бъдат препотвърдени от туропертора, към момента на резервация.
2.2. Туроператорът предоставя на потребителя лист с необходимите документи и оказва пълно съдействие за получаване на виза, но не носи отговорност при отказ. В случай на отказ , в сила са стандартни анулационни условия и срокове. Заплатената такса за разглеждане на документите за виза не се възстановява.
2.3. Туроператора не носи отговорност за промени в изискванията за издаване на визи.
2.4. Ако не притежава българско гражданство, потребителят е длъжен да се усведоми за възможни рестрикции и визов режим на страната, до която пътува, както и да подготви необходимите за пътуването си документи.
2.5. Туроператорът не носи отговорност в случаите, когато граничните власти откажат достъп на потребителя. Завръщането в България е за собствена сметка и туроператорът не възстановява средства за неконсумирани услуги.
2.6. Към 1.12.2016г по програмите от каталога 2017 няма специфични медицински и здравни изисквания. За промени в обстоятелствата потребителите ще бъдат информирани.
2.7. Туроператорът предлага с допълнително доплащане застраховка „Отказ от пътуване”. Тази застраховка е доброволна и се сключва до 5 дни след сключване на договора. Задължително условие за сключването и е по резервацията да има направено пълно плащане. Подробна информация за покритието можете да намерите на сайта на туроператора в графа „застраховки”.
2.8. Туроператорът сключва за сметка и от името на потребителя, Медицинска застраховка „ помощ при пътуване” с лимит на отговорност 5000евро със ЗД Армеец. Тази застраховка покрива разходи за лечение с лимит 5000евро , в това число стоматологична помощ. Всички подробности относно покритието и условията на застраховката са публикувани са сайта на туроператора в графа „застраховки”. Застраховката се сключва в съответствие с чл.82. и чл.83 от Закона за Туризма.
2.9. Потребителят има право да откаже сключването на Застраховката „ помощ при пътуване”, като заяви отказа си в писмен вид пред туроператора и предостави копие от съществуваща полица, покриваща периода на пътуването.
2.10. Застраховката „ помощ при пътуване” не покрива разходи за лечение на хронични заболявания, разходи за бременност и евентуални настъпили усложнения или аборт и други, извън покритието на застраховката.
2.11. Туристи навършили 65г. задължително доплащат за завишен риск по застраховката 1лв на ден. Туристи навършили 70г, доплащат за завишен риск по застраховка 1,5лв на ден.
2.12. При настъпване на застрахователно събитие, потребителят е длъжен да информира възможно най-бързо асистънс компанията на Застрахователя. Телефоните се съдържат в Инфо пакета за пътуването.
2.13. Разходи на стойност до 50еврo се покриват от потребителя на място по време на лечението, а застрахователят ги осребрява след завръщане в България, срещу съответните разходни документи. Разходи над 50 евро се покриват директно от застрахователя към здравното заведение.
2.14. Туроператорът сключва ежегодно застраховка „Отговорност на Туроператора” със ЗД „Армеец”

3. АНУЛИРАНЕ НА ДОГОВОР
3.1. При резервация по ранни записвания, специални оферти с намалени цени, всяка страна може да анулира участието си по този договор в срокове считани от обявения ден на отпътуване, срещу съответната неустойка:
3.1.1. до края на текущия работен ден - без неустойка
3.1.2. /шестдесет/ и повече дни – страните дължат само фактически направени разходи за самолетни билети, хотелски резервации, застраховки, визи и друг.
3.1.3. от 59 до 45 дни- 20% от договорираната сума.
3.1.4. от 44 до 15 дни - 50 % от договорираната сума.
3.1.5. от 14 до 7 дни- 80 % от договорираната сума.
3.1.6. При отказ на пътуването в срок по-малък от 7 дни преди обявения ден на пътуването, неизправната страна заплаща неустойка в размер на 100 % от договорираната сума.
3.2. При резервация по редовни цени, без специални намаления и отстъпки, всяка страна може да анулира участието си по този договор в срокове считани от обявения ден на отпътуване, срещу съответната неустойка:
3.2.1. до края на текущия работен ден - без неустойка
3.2.2. 45 и повече дни- страните дължат само фактически направени разходи за самолетни билети, хотелски резервации, застраховки, визи и други.
3.2.3. от 44 до 30 дни - 30 % от договорираната сума.
3.2.4. от 29 до 10 дни - 50 % от договорираната сума.
3.2.5. от 9 и по-голям от 7 дни - 80 % от договорираната сума.
3.2.6. При отказ на пътуването в срок по-малък от 7дни преди обявения ден на пътуването, неизправната страна заплаща неустойка в размер на 100 % от договорираната сума.
3.3. Отказ от пътуване се извършва в писмена форма, лично от потребителя.
3.4. В случай на невъзможност да пътува, е възможно потребителят да преотстъпи пътуването на трето лице, като уведоми веднага турператора за настъпилите промени, в писмен вид, съдържащ всички необходими данни съгласно чл.1.8. Промени могат да се правят не по-късно от 3 работни дни преди датата на отпътуване. При преотстъпване на места по договор се дължат следните неустойки:
3.4.1. По самолетни програми се заплаща глоба за смяна на имена. Стойността се уточнява индивидуално в зависимост от авиокомпанията по конкретното пътуване.
3.4.2. По автобусни програми се заплаща глоба в размер на 20лв за всеки пътник.
3.5. Възстановяването на суми по анулирани резервации се извършва в срок от 14 дни след като потребителят е заявил начин по който желае да получи сумата. Суми в брой се изплащат в офисите на туроператора само след предварителна заявка и договорка .
3.6. Туроператорът има право без предупреждение да анулира договора при неспазване на договорените срокове от страна на потребителя.
3.7. Туроператорът има право да анулира без предупреждение и неустойка за анулация резервацията, преди и по време на пътуването, на всяко лице, чието поведение според нас или оторизирани наши представители причинява опасност, стрес, вреди, гняв, създава неудобство на други клиенти, служители и партньори на туроператора. При анулация по време на пътуването, туроператорът не възстановява никакви суми за услуги, които не са използвани. Решението за невъзстановяване на разходи се придружава от протокол за случилото се, подписан от присъствали оторизирани лица и туристи.
3.8. При анулация на резервации платени чрез ваучер, стойността на ваучера не се възстановява.
3.9. За изпълнението на всяко едно групово пътуване, независимо със самолет или автобус, е необходимо да има записани минимален брой туристи. За самолетните почивки и екскурзии минималния брой записани е 9 човека. За автобусните екскурзии минималният брой записани е 25 човека. При по малък брой записани пътуването се анулира в срок до 7 дни преди датата на отпътуване.
3.10. Възможно е пътуването да бъде осъществено, въпреки недостигнат минимален брой туристи, по решение на туроператора и с преизчислена цена и променени условия. Цената може да бъде преизчислена с до 10% от първоначално договорираната. В този случай туроператорът информира потребителя за настъпилите промени в обстоятелствата и увеличението, до 7 дни преди отпътуване, писмено. Потребителят е длъжен да приеме или откаже промените, като отговори до 24ч от получаване на информацията от туроператора. Липсата на писмен отговор се счита за информирано съгласие и приемане на промените от страна на потребителя.
3.11. Сумата по анулирани пътувания се възстановява в съответствие с чл.3.5. от общите условия.
3.12. Изключение в случаите в точки от 3.1.1. до 3.2.6. са точки 3.9. и 3.10. от настоящия договор.
3.13. В случай, че потребителя прекрати пътуването си преждевременно, по собствено желание, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка. В този случай потребителя не може да има претенции за частично и цялостно възстановяване на платените суми и услуги.
3.14. В случай ,че потребителят не се яви в деня на отпътуване не може да има претенции за частично или цялостно възстановяване на платената сума.

4. ПЪТУВАНЕ, ПРЕДВИЖВАНЕ, ВРЕМЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УСЛУГАТА И ПРАВИЛА И ОТГОВОРНОСТИ
4.1. АВТОБУСНИ ПОЧИВКИ И ЕКСКУРЗИИ
4.1.1. Туроператорът използва наемен автобусен транспорт от лицензирани транспортни фирми за превози на пътници съгласно разпоредбите на ЕС. В зависимост от размера на групата се пътува със следните автобуси:
4.1.1.1. група до 19 туриста – 7 метров минибус Ивеко Дейли, Мерцедес Спринтер или друг подобен с 20 пътнически места.
4.1.1.2. група от 20 до 31 туриста– 9 метров автобус Ивеко 100, Кинг Лонг, Темза или подобен с 32 места.
4.1.1.3. група от 32 до 55 туриста – 12 метров автобус Мерцедес, Кинг Лонг, Неоплан, Сетра,Бова с до 58 пътнически места
4.1.1.4. група над 55 човека пътува с двуетажен автобус с дължина до 15метра и до 75 пътнически места
4.1.2. По някои маршрути има опция за доплащане за самостоятелна двойна седалка или предни места в автобуса. С точни цени и условия за ползване можете да се запознаете от конкретната оферта.
4.1.3. Децата и техните спътници се настаняват на предни места приоритетно, независимо от датата на записване.
4.1.4. Автобусът не отпътува, докато не заемат всички пътници своите отредени места. В случай на отказ, потребителя да се настани на своето място, туроператорът има право да го отстрaни от пътуването.
4.1.5. Автобусите описани в от т.4.1.1.1. до т.4.1.1.4. се препотвърждават 3 дни преди отпътуване.
4.1.6. Местата в автобуса се определят по ред на записванията и дата на сключване на договора, освен ако към офертата не е описано друго и с изключение на т.4.1.2. и 4.1.3 .
4.1.7. Туроператорът и превозвачът разрешават използването на детски седалки в автобусите, но не предлагат такива. Ако потребителят желае , може да ползва собствена.
4.1.8. Деца до 2г не ползват самостоятелна седалка в автобуса, освен в случаите в които е изрично доплатено за място в автобуса. Ако бъдат поставени на самостоятелна седалка, отговорността за евентуални последствия е на родителите и туроператорът и превозвачът не носят отговорност за здравето на детето.
4.1.9. Всеки потребител има право да постави в автобуса следния багаж:
1 брой куфар пътуващ в багажно отделение, с тегло до 25кг
1 брой ръчен багаж, който да пътува в багажниците над пътниците. Размерът на багажа трябва да е, не по-голям от туристическа раница и да се побира в отделението над пътника. В случай че багажът не се побере, водачът на автобуса има право да го постави в багажника на автобуса.
4.1.10. Допълнителен багаж извън описания в т.4.1.9. се таксува по 20лв за всеки брой, на място при отпътуване от шофьора на автобуса.
4.1.11. Храненето в автобусите е абсолютно забранено. За целта се правят почивки на всеки 2-3 часа според маршрута. Изключение се прави само за деца до 6г. консумиращи сухи храни. Консумирането на напитки е разрешено като всички щети , произтекли от изсипани напитки се заплащат на шофьора на място.
4.1.12. Места на първи и втори ред в автобуса се ползват с доплащане в размер на 20лв.на човек
4.1.13. Местните трансфери обединяват превозването на група туристи. Възможно е групата туристи да пристига с различни полети / автобусни совалки и това да наложи изчакване на летището или друга точка, докато се съберат всички пътници. Възможно е извозването до летището/ точката на отпътуване да бъде по-рано от очакваното. В този случай туроператорът не дължи неустойки и не заплаща разходи за престоя.
4.1.14. Автобусните пътувания се изпълняват от транспортни фирми притежаващи необходимите документи – лицензи, разрешителни и др. за осъществяване на автобусни превози в страната и чужбина. Всички използвани автобуси притежават необходимите документи и разрешителни за превоз на пътници в страната и чужбина. Всички автобуси са преминали технически преглед в срок и техническа проверка от компетентно техническо лице непосредствено преди конкретното пътуване.
4.1.15. В случай на извънредни , непредвидими обстоятелства, при повреда на транспортното средство, туроператорът има сключен договор с транспортната фирма, гарантиращ предоставянето на резервен автобус в най-кратък срок. Срокът за територията на България е 3 часа от установяване на повредата, за чужбина срокът е 9 часа. При невъзможност да осигури резервен автобус в срок, транспортната фирма за своя сметка осигурява настаняване на групата. В тези случай туроператорът съдейства за бързото отстраняване на повредата и безпрепятственото продължаване на пътуването. В този случай туроператорът прави възможното, пътуването да продължи с програма максимално близка до първоначално предвидената, като е възможна промяна в последователността или съкращаване на времето за посещение, или цялостната отмяна на посещение на някои обекти.
4.1.16. Туроператорът не дължи неустойка, не изплаща компенсации и не възстановява суми за пропуснати и неизконсумирани услуги в случаите описани в т.4.1.15.
4.1.17. Туроператрът не носи отговорност за изгубен, забавен, унищожен, повреден багаж или кражби. Потребителят следва да потърси индивидуално отговорност за щетите с иск към транспортната фирма.
4.1.18. Туроператорът използва услугите на транспортните фирми: Тикет, „Марио 95- П. Тодорова”, ММ Травел, Ролита 95, и други.
4.2. САМОЛЕТНИ ПОЧИВКИ И ЕКСКУРЗИИ
4.2.1. За самолетни екскурзии и почивки, туроператорът използва редовни полети на авиокомпаниите:
България Еър, Еър Франс, Чешки Авиолинии, Алиталия, Иберия, Уиз Еър, Раян Еър.
4.2.2. Туроператортът предоставя на потребителя информация за политиките за превоз и лимитите за багаж на авиокомпанията превозвач за конкретното пътуване. Със сключването на договора, потребителя се задължава да спазва условията на превозвача.
4.2.3. Туроператрът не носи отговорност за изгубен, забавен, унищожен, повреден багаж или кражби. Всички използвани полети са по редовни линии, самолетните билети са поименни, индивидуални и отговорност за щети следва да се търси индивидуално към авиокомпанията.
4.2.4. Туроператорът не носи отговорност в случай, че потребителят е надвишил допустимите размери за багаж и го таксуват допълнително на летището. В тези случай глобата се заплаща на летище, самостоятелно.
4.2.5. Носенето на течности в опаковки над 100мл, лекарства, оръжия, остри и запалими предмети в ръчния багаж не е разрешено. Всички подобни вещи ще бъдат отстранени от ръчния багаж при проверката на летището. Потребителят е длъжен да се съобрази с изискванията за да бъде допуснат на борда на самолета.
4.2.6. Туроператорът не носи отговорност за забавени полети, отменени полети и други промени в графика на авиокомпаниите. В подобни случаи в сила е Закона за гражданското въздухоплаване /ЗГВ/ , като за прилагането му отговаря Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” ( ГД „ГВА”). Подробности за правата на пътниците можете да откриете на http://www.caa.bg/index.php
4.2.7. Местата в самолета се разпределят от авиокомпанията и не са обект на договорка и подмяна от страна на турператора. Ако потребителят желае конкретни места може да ги заяви на място на летището при чекиране за редовните авиокомпании, или може с доплащане да заяви конкретни места до 24ч предварително за нискотарифните авиокомпании.
4.2.8. При наложителна смяна на летището, авиокомпанията превозва пътниците за своя сметка до началната/крайната точка на пътуването.
4.3. ФОРСМАЖОРНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА И ОТМЯНА НА ПЪТУВАНЕ
4.4. За форсмажорни обстоятелства се считат усложнена метеорологична обстановка, природни бедствия, затворени пътища, отменени полети, отменени фериботи, влакове и други, забавяне или затваряне на граничен пункт, оказване на спешна помощ, военни и политически конфликти, промени в работното време на музеите и посещаваните обекти, стачки и безредици, аварии в транспортните средства и други непреодолими обстоятелства настъпили непосредствено преди отпътуване или по време на започнало пътуване и които не могат да бъдат избегнати от страна на туроператора и неговите партньори. В подобни случай туроператорът си запазва правото на промяна на последователността на посещаваните обекти, както и на всякакви промени, съобразени с конкретното пътуване и доближаващи максимално първоначално плануваната програма. В тези случаи туроператорът не дължи неустойка и не носи отговорност за настъпилите обстоятелства.
4.5. Място на отпътуване за самолетните екскурзии: Аерогара София, терминал Заминаващи
4.6. Място на прибиране за самолетните екскурзии: Аерогара София, терминал Пристигащи
4.7. Място на отпътуване за автобусни екскурзии: Пл. Алексндър Невски, София
4.8. Място на прибиране за автобусни екскурзии: Пл. Алексндър Невски, София
4.9. Часът и мястото на отпътуване се препотвърждават 7 дни преди отпътуване, на предоставения имейл при резервация. При липса на предоставен имейл, туроператорът се свързва с потребителя по телефон. При липса на контакт с потребителя и по телефон, всички възможни последствия са за сметка на потребителя. Туроператорът си запазва правото за промяна на местата за отпътуване, като за целта информира потребителя възможно най-рано.
4.10. Потребителят е длъжен да се запознае с информацията за пътуването, предоставена в седмицата преди отпътуването от туроператора.
4.11. Всички обявени часове са в местно време. Всички обявени часове са ориентировъчни. Възможни са закъснения поради независещи от туроператора обстоятелства и непреодолими сили. В тези случаи туроператорът не носи отговорност и не възстановява заплатени суми за неизползвани услуги или загубено време.

5. НОЩУВКИ И НАСТАНЯВАНЕ
5.1. Няма единен стандарт за категоризация на хотелите и местата за настаняване. Туроператорът настанява туристите в хотели с категория от 2 до 5*, както и в хотели без категоризация ( само в чужбина). Категорията и/или условията за настаняване са описани към всяка програма. В случай, че хотелът не разполага с категоризация, туроператорът предоставя на потребителя детайлна информация какво е оборудването в стаите и условията в общите части на хотела.
5.2. Настаняването в хотелите винаги е след 14ч, а освобождаването на стаите е до 10 или 11ч съгласно политиката на хотела. Изключение се прави само в случаите в които потребителят е доплатил за ранно настаняване или късно освобождаване и в случаите, когато хотелът разполага със свободни стаи. Преди настаняване и след освобождаване, багажът се оставя в предвиденото за целта помещение в хотела.
5.3. Туроператорът не гарантира свободни чадъри и шезлонги на плажа на хотела.
5.4. Туроператорът не гарантира свободни места в ресторанта, лобито или другите общи части и на хотела.
5.5. Туроператорът има право да смени местата за настаняване по договора, за други от същата или по-висока категория. Промяната на местата за настаняване не може да бъде причина за отказ от пътуване на потребителя без неустойка.
5.6. В някои хотели използването на климатик или кухненска посуда се заплаща. Ако има доплащане, то е отразено в офертата.
5.7. Някои хотели изискват депозит при настаняване. При напукането на стаята се възстановява, в случай че няма нанесени щети или липси. Ако има щети/липси, то те се удържат от депозита. Депозитът се заплаща на рецепция индивидуално.
5.8. В туристическите дестинации се начислява курортна такса ( градска такса). Тя се заплаща задължително, на рецепция, при настаняване, индивидуално и не е включена в цените на екскурзиите.
5.9. Използването на мини-бар, платени канали, телефон, интернет и други допълнителни услуги в хотелите може да бъде услуга с доплащане. Преди да използвате, се информирайте за цената. Тези разходи ще ви бъдат изискани при напускане на хотела .
5.10. Настаняването в двойни стаи е на редовни легла. Лица до 15г , ползващи отстъпка за дете, се настаняват на допълнително легло, представляващо походно легло, разтегателен диван или друго подобно. Трети възрастен настанен в двойна/тройна стая се настанява според наличностите на хотела и не се гарантира трето редовно легло в стаята. Този тип настаняване е възможно да предизвика неудобства и да намали полезното пространство в стаята.
5.11. Туроператорът не носи отговорност за кражби, липсващи вещи и забавени документи и други подобни, оставени в стаята на хотела.
5.12. Потребителят е длъжен да спазва реда, тишината, хигиената в хотела и да не нарушава комфорта на останалите гости. При нарушения, хотелът има право да отстрани по всяко време от престоя , всеки потребител. Туроператорът не носи отговорност и не възстановява разходи за неизползвани услуги в подобни случаи.
5.13. ВИДОВЕ ХРАНЕНЕ И ОСОБЕНОСТИ
5.13.1. Закуски се предлагат в определени часове индивидуално за всеки хотел. Информация за часовете се получава на рецепция при настаняване. Закуската може да бъде блок-маса или континентална. Блок-маса означава асортимент от топли и студени, сладки и солени ястия, от които можете да изберете кои и дали да консумирате. При закуската на бюфет можете да консумирате шварц кафе, наливни сокове, вода, чай. В хотелите 4 и повече звезди е възможно да се предлагат еспресо кафе или други топли напитки и индивидуално приготвени ястия. Континентална закуска представлява шварц кафе/чай, порция закуска с минимален избор на ястия – кроасан, хляб, сирене, яйца, месни. Изнасянето на храна извън ресторанта и приготвянето на сандвичи е забранено във всички хотели.
5.13.2. Вечерите могат да бъдат по меню или бюфет. Когато вечерите са в заведение извън хотела, то те са със сервиране и по меню. Сервират се в определени часове. Вечерите в хотела могат да бъдат по меню или бюфет. Подробности можете да разберете от конкретната оферта. Стандартните вечери не включват напитки. По изключение някои хотели предлагат вода или вино, но това обстоятелство следва да бъде изрично описано към офертата. Ако не е вписано в офертата, значи напитки не са включени. Изнасянето на храна извън ресторанта и приготвянето на сандвичи е забранено във всички хотели.
5.13.3. Пълен пансион – закуска обяд и вечеря. Стандартният пълен пансион не включва напитки. По изключение някои хотели предлагат вода или вино, но това обстоятелство следва да бъде изрично описано към офертата. Ако не е вписано в офертата, значи напитки не са включени. Изнасянето на храна извън ресторанта и приготвянето на сандвичи е забранено във всички хотели.
5.13.4. „All inclusive” тази концепция включва лист от храна и напитки в определен часови график. Обикновено от 10ч до 21ч или 22ч. При резервация поискайте информация за индивидуалната „аll inclusive” концепция на хотела, който ще посетите. Стандартната „All inclusive” концепция включва само местни алкохолни и безалкохолни напитки. Концепцията „Ultra All inclusive” включва лист от вносни алкохолни и безалкохолни напитки. Изнасянето на храна извън ресторанта и приготвянето на сандвичи е забранено във всички хотели.

6. ДРУГИ
6.1. Потребителят е длъжен да спазва обичаите, традициите и културните порядъци в посещаваните държави. Той носи сам отговорност за действията си и за евентуални последващи глоби и конфликти. В този случай туроператорът не възстановява никакви суми за неконсумирани услуги. Решението за невъзстановяване на разходи се придружава от протокол за случилото се, подписан от присъствали оторизирани лица и туристи.
6.2. В случай на емиграция, туроператорът оказва пълно съдействие и предоставя всички необходими данни на полицията, граничните служби и всички други страни, имащи отношение към емиграционния процес и спазване на законодателството.
6.3. Предлаганите програми предполагат минимално или по-сериозно натоварване. Сключвайки договор и правейки резервация вие се съгласявате да спазвате темпото на групата, да не забавяте и да не възпрепятствате ритмичното протичане на програмата. В случай на невъзможност да спазвате темпото, е възможно да се наложи да изчакате или да се оттеглите от посещението на даден обект. В този случай туроператорът не възстановява суми за неконсумирани услуги и посещения.
6.4. Потребителят е длъжен самостоятелно да се запознае с допълнителните имунизации за конкретното пътуване. Туроператорът публикува обща информация в каталога си, но не носи отговорност за евентуални промени в обстановката и извънредни новости. Възможно е информацията в каталога да не е актуализирана навреме. Турператорът не носи отговорност за настъпили заболявания в следствие от неспазване на препоръките на Министерство на Здравеопазването http://www.ncipd.org или http://www.mfa.bg/index.php?page=120&staticpage=findanembassy&posolstvo=62
6.5. При необходимост туроператорът и екскурзоводът имат право да правят промени в програмата по дни и часове, без това да промени съдържанието на програмата.
6.6. Туристическата програма е с приоритетно изпълнение. Магазини за сувенири и други допълнителни обекти се посещават в свободното време и при възможност след пълно изпълнение на предвидената програма.
6.7. Туроператорът не носи отговорност за ценности, загубен, забавен,забравен или унищожен багаж, документи и други вещи на потребителя. При инцидент туроператорът, представляван от екскурзовода, оказва съдействие без да нарушава програмата на групата.
6.8. Потребителят се ангажира да не закъснява и да идва в определените часове и на определените за среща места. Закъснелите с повече от 15 мин. догонват групата или се прибират в България за собствена сметка. В този случай туроператорът не възстановява средствата за неконсумираните услуги и не носи отговорност за последствията.
6.9. Програмата може да претърпи промени по решение на екскурзовода/водача и при съгласие на минимум 50 % от туристите, удостоверено с протокол с имена и подписи. Туроператорът не възстановява разходите за неконсумирани услуги на подписаните в протокола.
6.10. ПРИДРУЖИТЕЛИ НА ГРУПИТЕ И ЛИЦА ПЪТУВАЩИ СЛУЖЕБНО АНГАЖИРАНИ С ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ПЪТУВАНЕТО И ПРОГРАМАТА:
6.10.1. Организираните групови пътувания се придружават от служебно ангажирани лица, в това лице постоянни служители на фирмата или временно ангажирани за периода на пътуването.
6.10.2. МЕСТЕН ЕКСКУРЗОВОД . Местният екскурзовод е лице, ангажирано почасово с посещението на даден град, обект. Местният екскурзовод има за цел да предаде пълна, точна, подробна, интересна информация за дадения обект/дестинация. Местният екскурзовод води беседи в и извън туристическите обекти, като притежава документи и лицензи, даващи това право. Той няма отношение към другите елементи от цялостната програма на пътуването.
6.10.3. ВОДАЧ/ЕКСКУРЗОВОД е лице, ангажирано за периода на пътуването, с високи познания за посещаваните обекти и маршрута на пътуването. Той има ангажимента, да предаде максимално точна, пълна, интересна информация за посещаваните обекти, като води беседи в автобуса и извън туристическите обекти. Предоставяната информация е по-обща, спрямо тази от местния екскурзовод. Той няма право да води беседи вътре или около обектите. Водач-ексурзовода има основна организационна и координационна функция – определяне на часовете и местата на срещите с групата, шофьорите, местните екскурзоводи, хотелите и съдейства при настаняване, разрешава казуси, прави доуточнения и всякакви други организационни дейности за точното изпълнение и подобряване на програмата.
6.10.4. ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ТУРОПЕРАТОРА е лице ангажирано с организационни дейности на място, в крайната дестинация. Преставителят на туроператора се грижи за комфорта на туристите по време на престоя в хотела. Той няма екскурзоводски ангажимент и предоставя обща информация за туристически обекти, без ангажимент и претенции за нейната точност, достоверност и пълнота.

7. РЕКЛАМАЦИИ
7.1. Потребителят има право да заяви специални изисквания при сключване на договора. Туроператорът следва да направи възможното да удовлетвори изискванията на потребителя. Изпълнението на допълнителните изисквания не се гарантира и не може да бъде причина за отказ от пътуване и изплащане на компенсации и неустойки.
7.2. Потребителят има право да направи допълнителни договорки с туроператора при сключване на договора. Изпълнението на допълнителните договорки не се гарантира и не може да бъде причина за отказ от пътуване и изплащане на компенсации и неустойки.
7.3. Туроператорът не носи отговорност за услуги допълващи програмата и не включени в пакетната цена по договора и за които има издадени отделни документи ( билети, ваучери, касови бележки и други). Взаимоотношенията по услуги заплатени на трети лица и изпълнявани от трети лица се изясняват на база договорки и документи с тях.
7.4. Туроператорът не носи отговорност за услуги, допълнителни екскурзии, събития , платени по време на пътуването, дори в случаите, когато са осъществени със съдействие/участие на екскурзовода. Туроператорът гарантира качество и носи пълна отговорност единствено за допълнителни екскурзии, събития , резервирани и платени при сключване на договора или чрез анекс преди отпътуване.
7.5. Туроператорът не носи отговорност за обстоятелства по силата на чл. 3.4, 3.5, 3.10, 4.2.6, 7.3, 7.4 и не изплаща компенсации и не възстановява суми за тях.
7.6. Пропуснати услуги по вина на туристите не подлежат на компенсации и възстановяване на суми.
7.7. Туроператорът не дължи компенсации за откраднати, изгубени, унищожени лични вещи и те не могат да бъдат основание за предявяване на претенции.
7.8. Влошено здравословно състояние и хоспитализация не могат да бъдат основание за предявяване на претенции. За покриване на такива разходи се използва покритието на застраховката „помощ при пътуване в чужбина”
7.9. При установяване на несъответствие от ПОТРЕБИТЕЛЯ между договорираната и предоставената услуга, същият е длъжен да уведоми Туроператора/местния представител незабавно по начин подлежащ на възпроизвеждане /документиране/ и да държи връзка с туроператора до отстраняване на несъответствието още по време на почивката/ екскурзията. Същият може да предяви и рекламация в писмена форма, придружена с протокол за констатация на нарушение, подписан от приемащата страна, най-късно 14 дни след завръщане/ завършване на пътуването/.
7.10. Туроператорът отговаря на потребителя най-късно 30 работни дни след представяне на рекламацията.
7.11. Рекламациите не са основание за липса на плащане. Рекламации се разглеждат след постъпване на пълно плащане по договора както и по прилежащите анекси и консумирани допълнителни услуги.
7.12. При отнасяне на рекламация към Комисия за защита на потребителите (КЗП), всички предварително постигнати договорки между туроператора и потребителя отпадат. Влизат в сила стандартни общи условия.
7.13. В случай, че потребителят е приел/получил компенсация и след това отнесе жалбата си до КЗП, то потребителят е длъжен да изплати на туроператора стойността на изплатената компенсация, до 30 дни от датата на подаване на жалбата в КЗП. Туроператорът има право да предприеме необходимите действия по принудително изплащане на сумата.
8. Оставени вещи за съхранение, забравени вещи, намерени и предадени вещи се съхраняват в офиса на туроператора до 30 дни след приключване на пътуването. След този срок туроператорът не носи отговорност за съхранение и предаване на вещите. Не изплаща компенсации за загубването и унищожаването им и не отговаря по никакъв начин за тях.
9. Туроператорът е регистриран администратор на лични данни в КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ и притежава удостоверение номер 403199. Туроператорът е предприел мерки за защита на данните и предоставената информация с цел запазване на конфиденциалността на потребителя. Предоставените данни се ползват единствено за целите и нуждите на пътуването, като при необходимост се предоставят на партньори – застрахователи, хотели, транспортни фирми, екскурзоводи и други свързани с пътуването лица. Туроператорът спазва задължението си да предоставя изискана информация и данни на гранични и други държавни органи с необходимите правомощия по законово установени процедури.
10. В случаите в които туроператорът прави съществени промени в програмата на пътуването, е длъжен да уведоми потребителя в писмен вид. Потребителят е длъжен в 3 дневен срок от получаване на информацията да уведоми Туроператора за решението си.
11. Туроператорът си запазва правото на промяна на всяко пътуване от каталога, като не дължи компенсация на потребителите. Всички промени влизат в сила от момента на обявяването им и са валидни за нови резервации.
12. Публикуваната информация на сайта на туроператора е с инфомационен характер и е възможно да има неточности или забавени актуализации. За точна, вярна и пълна се счита информацията получена от служителите в офисите на фирмата или от оторизираните партньори и агенти.
13. Всички промени по настоящия договор се извършват писмено с анекс, одобрен от двете страни.
14. Договорът влиза в сила от датата на подписването и е валиден 30 дни след датата на приключването на договорираното пътуване.
15. Прекратява се с едномесечно предизвестие в писмена форма, отправено от една от страните до съконтрагента й или по взаимно писмено съгласие на двете страни.
16. Потребителят /Организатор/ декларира ,че е запознат с всички участници в груповото пътуване с клаузите на този договор и те ги приемат, като страна по същия.
17. Други изисквания и договорки между страните: ………….......
18. За всички неуредени с настоящия договор въпроси се прилага ГПК, ЗЗД и съответните правни норми, уредени от действащото законодателство на Република България.
МНЕНИЯ
КАЛЕНДАР
Февруари
Март
Април
Май
Всички права запазени © 2005 Sofia Tour
Екскурзия - екскурзии, почивки, хотели, билети Уеб Дизайн: ПроСтудио
Централен офис
София 1000   Бул. Дондуков №86 Б Тел. /+359 2/ 943 13 43
e-mail: sofiatour@dir.bg   www.sftur.com